Wie boek doet, boek ontmoet.

– Over verbinden en houvast –

Handreiking

M’n voorbereiding voor een kort praatje over het thema ‘verbinden’ tijdens de nieuwjaarsborrel van Sijthoff Media bestond onder andere uit het langsdrentelen van de verschillende groepjes pratende professionals die zich op het binnenplein hadden verzameld. Veel meer dan ‘wie ben je’, ‘wat doe je’ en ‘leg eens uit’ was er niet voor nodig om de deelnemers aan de praat te krijgen. Sommigen vertelden met graagte hun verhaal. En er ontstonden gesprekken. Ekki Lemmink drentelde er ook rond en nadat ik haar aansprak raakten we al snel in een verkennend gesprek. Intussen kwam haar collega Paul Eikelenboom binnen. Hij stelde zich voor met een ferme handdruk en het noemen van zijn naam. ‘Je bent aan het schrijven? Oh.’ Na wat gerommel in zijn tas drukte hij me een exemplaar van ‘de wet van OER’ in de hand. Samen met Fokke Kooistra en Ivo Kouters had hij er het afgelopen jaar de laatste hand aan gelegd. Aan zijn gezicht was te zien dat hij er trots op was!

Houvast

“Tijdens het spreken voor een groep kan het fijn zijn om iets in je hand te houden. Op die manier voorkom je dat je allerlei schutterige bewegingen gaat maken omdat je niet weet waar je je handen moet laten. Maar ook helpt een voorwerp in je hand je om de juiste ondersteunende gebaren, de juiste gesticulaties te maken. Ik heb zo-even een boek in mijn hand gedrukt gekregen, dus dat kan ik daar nu even mooi voor gebruiken.” Terwijl ik deze zinnen uitsprak kon ik het boek in de lucht houden, er mee (naar de auteurs) wijzen en erin bladeren terwijl ik het over ‘ontmoeten en verbinden’ had…

Beweging

Een uitstapje naar de stem was snel gemaakt: welke bewegingen maakt je stem in zo’n gesprek? Hoe komt dat en kun je er invloed op uitoefenen? Klink je formeel en afstandelijk of belangstellend en geïnteresseerd? Hou je je stem in of laat je je stem bewegen? Hoe doe je dat op een ongekunstelde manier? En wat brengen stembewegingen teweeg bij je gesprekspartner?

Uit de hand

Binnen grotere organisaties kun je veilig op je eilandje blijven. Met je kennis en je vaardigheden. Je kunt over ditjes en datjes blijven staan praten in je eigen groepje op een receptie. Maar niemand houdt je tegen als je eens naar een ander groepje wilt wandelen om daar vervolgens kennis te maken en van gedachten te wisselen. Je kunt die veilige grens overstappen om iemand die je niet kent aan te spreken. Je hoeft niet bang te zijn dat zo’n beweging uit de hand gaat lopen: jouw initiatief om te verbinden werkt drempelverlagend. En het levert nieuwe ideeën, kennis, inzichten en samenwerkingsmogelijkheden op. In mijn geval zorgde het voor een cadeau; met als gevolg dat even later het hele gezelschap op de hoogte was van het bestaan van het boek.

Handvatten

‘De wet van OER’ biedt je handvatten. Kort en krachtig of als je dat liever hebt: uitgebreid en gedegen. Met strategieën om regie te krijgen over wat jij belangrijk vindt. Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut (OER). Lekker praktisch: je kunt er zó mee aan de slag.

Ik vond het leuk om met een groep onbekenden hardop de verschillende handvatten waarover je met je stem beschikt uit te proberen; hoe helpen ze je de verbinding tussen luisteraar en spreker te bewerkstelligen? En verder: hoe je je voorbereid op spreeksituaties, en hoe je je oer gevoelens moet overwinnen voordat je voor zo’n groep gaat staan praten.

Handboek

16 April, een half jaar later, stond ik weer met Ekki te praten. Dit keer tijdens de presentatie van mijn eigen boek dat ik haar met trots kon overhandigen! En ook bij Paul is er intussen een exemplaar op de mat geploft. M’n boek biedt je houvast voor de doelmatige beweging van je eigen stem en spraak; het is een handboek geworden dat je helpt om aan je stem en je spraak te sleutelen.

Bezoek m’n website om in het boek rond te neuzen of om het te bestellen. En lijkt het je een goed idee dat ik er een praatje, lezing of workshop over kom geven in jouw organisatie? Wil je het over verbaal verbinden, creatief communiceren of effectief spreken hebben? Neem dan gerust contact met me op om de mogelijkheden te verkennen, ik kom graag eens ronddrentelen om te verkennen hoe ik met jullie aan de slag kan gaan!

www.hoezalikhetzeggen.nl

Advertentie

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s